Ankomst till Malaga och transfer till ranchen. Middag, presentation av de kommande dagarnas tur och övernattning på ranchen.
Efter frukosten ska du lära känna din häst och ranchens sätt att rida. Två ridturer, en på morgonen och en på eftermiddagen, på omkring två timmar vardera, ger dig möjlighet att bli förtrolig med terrängen och uppleva hästens fina hantering av terrängen och dess prestationer i cross-country ritt. Lunch och middag blir bägge serverade i ranchens restaurant.
För många av er är en ridtur på stranden en höjdpunkt (ingår ej), och idag får ni möjlighet att göra det till verklighet. Efter frukost kör du längs Costa del Sol, korsar Marbella, Estepona, den historiska Gibraltarklippan och vid fint väder njuter du av en fantastisk utsikt över Afrikas kust. Du korsar Tarifa, där Atlanten inbjuder till promenader på sandstranden och i skuggan av pinjeträd eller öppna fält. Förutom under sommarmånaderna kommer du bara att korsa några lokala fiskare och kor och njuta av den varma sanden. Du kan tillbringa eftermiddagen med att njuta av en typisk fiskrestaurang och besöka Tarifa, den sydligaste punkten i Europa för valskådning. (rekommenderas att hyra en bil).
Eller så använder du dagen till några turer i ranchens omgivningar, en tur i fjällen eller en extra ridlektion. Middag på ranchen.
Från ranchen rider vi ut på vår Tapas trail i "Sierra de Mijas". På breda stigar klättrar vi långsamt, men tar oss upp till omkring 800 meter över havet. Vissa branta delar av stigningen gör det nödvändigt att sitta av och leda hästarna(ta med vandrar skor eller vandrar stövlar istället för ridstövlar). Högt där uppe på platån är utsikten betagande. Vyn åt ena hållet är Costa del Sol med dess fina stränder och många turisthotell och åt andra hållet startar det verkligt andalusiska landskapet, långt bort från varje form av turism. Sierra är ett naturreservat, vilket inte bara bjuder på fantastiska utsikter men också ger oss bergskällor där vi kan hålla en kort paus för att förfriska hästarna och oss själva.
Hästarna övernattar vid foten av berget i en hage på "Pinos de Alhaurin", medan vi får chansen att besöka en "venta". Det är typiska små, trevliga restauranter, vilka ursprungligen också hade små butiker med allehanda dagligvaror. Ventas är samlingspunkter för lokalbefolkningen, inte enbart för att äta men också för att socialisera. Maten är traditionell i en autentisk lokal, ofta arbetar "mödrar" och "svärmödrar" vid spisen. Sist på dagen serveras kvällsmaten på ranchen, där vi även övernattar.
I dag lämnar vi det hektiska vardagslivet bakom oss och rider genom små byar och passerar många traditionella fincaer (rancher). Trafikproppar i detta område orsakas för det mesta av får eller getskockar, vilket bara visar att tiden fortfarande går långsamt här. Vi korsar den lilla "Arroyo de Pedregal" och startar en beskedlig uppstigning "Sierra Llana". Bergstigen är ganska kort och inte särskilt brant, men scenariot är fantastiskt. Väl nere igen rider vi runt om berget via den gamla handels rutten "Almontaje" och når dagen destination. När hästarna är avsadlade och ryktade beger vi oss iväg till en mycket speciell middag på venta "El Tintero de Campero". Gästerna beställer inte rätterna via en meny, men maten är nylagad och serveras vid bordet. Den som ropar först och högst blir serverad först. Vi får möjlighet at prova en räcka av olika rätter.
Vi rider från bergen och korsar "Rio Guadalhorce". Med en längd på mer än 160 kilometer är det den viktigaste floden i provinsen Malaga. Floden förser de omkringliggande områdena med med vatten tillräckligt för lantbruk och plantager. Det finns bara några få ställen att korsa floden på. Vi rider till den gamla byn "Estacion de Cartama", för i tiden en viktig handelsort i regionen Malága. I detta område är det frukt- och grönsaksodlingar som sätter sin prägel på landskapet. Andalusien är särskilt känt för läckra apelsiner, mandariner, citroner men också för oliver, avokado och mandlar. Hästarna ska efter dagens ridtur vila på den speciella "Pena Caballista", en liten venta mitt ute i landskapet, vilken naturligtvis också har ett stall till det ridande folket! Folket i bygden kommer ofta ridande till baren för att ta en drink, dela det senaste lokala skvallret med sina vänner, ofta medan de ännu siter på hästryggen.
På dagens ridtur passerar vi "Hacienda La Esperanza", en imponerande stor finca där man genom generationer har arbetat dedikerat med avel och uppfödning av den spanska hästen: Pura Raza Espanola (PRE). Vi rider ca.4.5-5 timmar denna dag.
Efter att ha lastat hästarna på trailer, tar vi en kort omväg längs den vackra vattenreservoaren "Embalse Almogia" mot vår sista tapas station på Tapas trailen. Turen har gett oss en enastående inblick i det långsamma livet i Andalusien från ryggen av en ivrig Andalusier, långt från det hektiska tempot vid turistställena och med fina möjligheter för att gå off-line och socialisera med andra hästglada människor.
Vi passerar "Puerto de la Torre" på vägen tillbaka och utnyttjar möjligheten för att göra ett kort uppehåll. Här håller en av områdets duktiga sadelmakare till, "Guarnicionaria Juan Zumaquero" erbjuder stilfullt spanskt läder rid tillbehör, vackra souvenirer och är ett bra ställe att avsluta en härlig tur.
Det är transfer tillbaka till flygplatsen i Malaga.
Turen kan ändras avhängigt av lokala förhållanden som väder och framkomlighet.
Hämta utskrivbar PDF